Naredi si sam lasersko pištolo

Matej Huš

11. mar 2011 ob 15:24:47

Patrick Priebe se je naveličal zgolj gledati znanstvenofantastične filme, kjer se dobri in zli borijo z laserskimi pištolami, zato je sam izdelal svojo. Njegova naredi sam pištola meri 32 cm, tehta 850 gramov in, najpomembneje, sproži megavaten laserski žarek z valovno dolžino 1064 nm (infrardeči del spektra), ki traja 100 ns. Pulz laserske svetlobe se na razdalji tri metre razprši do 5 mm v premeru. Uporabljene so leče BK7 in laser Nd:YAG. Potrebno energijo zanj dostavijo kondenzatorji, ki se v približno štirih sekundah napolnijo iz štirih litij-ionskih baterij 14650. Z enim polnjenjem baterij moč ustreliti petdesetkrat.

Za gradnjo naprave, ki prežge plastiko in tanjše kovine, je Priebe porabil 70 ur. Sedaj gradi drugo, ki bo naprodaj, saj je povpraševanje neverjetno.

Megavat moči v 100 ns pomeni, da ima pulz 0,1 J energije. Upoštevaje, da je skoncentrirana na majhnem področju v kratkem času, je to dovolj, da povzroči trajno slepoto, če je namerjena v oko. Previdnost pri igranju s tovrstnimi igračami ne bo odveč.