Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Matej Huš

6. mar 2011 ob 07:18:19

Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na Facebooku. Prav tako se nadejajo zmanjšanja smetenja, saj bo enostavno blokirati spamerjev račun, ta pa bo za nadaljevanje početja moral ustvariti novo identiteto na Facebooku. Hkrati pa obstoja nevarnost, da bodo uporabniki presodili, da posamezna stran ni dovolj pomembna, da bi se zavoljo nje registrirali ali prijavili v Facebook oziroma Yahoo ID.

Facebook si prav tako obeta prednosti novega sistema. Privabili bodo več uporabnikov, ti bodo dlje prijavljeni v sistem, prav tako bodo proizvedli več aktivnosti, več klikov in obiskov, ki se s prikazom oglasov pretvorijo v dolarje za Facebook.

Ali to pomeni, da bo Facebook postal globalen ponudnik identitete na internetu? Se bo Facebook dokončno zažrl v vse pore interneta? Njegova vsenavzočnost postaja že strašljiva.