Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

Mandi

28. jan 2020 ob 06:25:45

Googlov primež nad trgom spletnega iskanja, oglasov ter mobilnih storitev očitno vedno bolj skrbi ameriške regulatorje. Septembra lani so ministri za pravosodje v vseh ameriških zveznih državah (z izjemo Kalifornije in Alabame) napovedali začetek lastnih preiskav glede tega, ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov. Od takrat so se preiskave očitno že že premaknile dovolj daleč, da bo naslednji teden potekal skupni sestanek zveznega ministrstva za pravosodje ter ministrov vsaj sedmih zveznih držav, s ciljem, da si izmenjajo dozdaj nabrane informacije in določijo načrte za naprej.

Nekateri komentatorji špekulirajo, da zvezno ministrstvo na pravosodje izvaja širok protimonopolni pregled Googlovega delovanja, ter da se bo na koncu morda odločilo celo za tožbo, tako kot se je to zgodilo konec 90h z njihovo tožbo proti Microsoftu zaradi nedopustnega združevanja operacijskega sistema Windows z lastnim brskalnikom Internet Explorer. Microsoft je bil takrat na prvi stopnji obsojen. Po pritožbi se je sicer izvlekel, vendar je na koncu moral uporabnikom Oken olajšati uporabo drugih brskalnikov in še nekaterih drugih programov, kar je konec koncev precej pripomoglo tudi k vzponu danes vseprisotnega Google Chrome-a. Nekateri upajo, da bi se tokrat isto zgodilo tudi Googlu, tako da bi moral vsaj malo popustiti drugim ponudnikom oglaševalskih storitev oziroma mobilnih storitev.

Google za zdaj komentira zgolj, da dobro sodeluje z vsemi regulatorji ter da so skupaj z njimi "že razrešili mnoga odprta vprašanja".

Spomnimo, da je Evropska komisija Google lani spomladi že oglobila za 1.5 milijarde evrov, ker naj bi evropskim spletnim stranem prepovedal oglaševanja na drugih iskalnikih. Google se je seveda pritožil, tako da zadeva še čaka rešitev.