Hitrejši satelitski internet

Matej Huš

2. mar 2011 ob 07:10:57

Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife. Priključni stroški so v vseh primerih 200 evrov.

Satelitski internet tako ni niti poceni niti preveč razkošen. Povezave so razmeroma hitre, a zaradi visokih latenc popolnoma neprimerne za igralce iger prek spleta. Stroški pa tudi niso nič nižji od optičnih ali bakrenih povezav, tako da je njegova raba smiselna le na območjih, kjer druge možnosti za širokopasovni dostop do interneta ni.