Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta

Matej Huš

5. maj 2011 ob 20:06:21

Telekom Slovenije je najavil začetek reklamne kampanje Pospešujemo Slovenijo, s katero bodo med drugim večini uporabnikov SiOL-a brezplačno in brez dodatnih pogojev trajno povečali hitrost dostopa do interneta. Zaradi nadgradnje central bodo od junija postopno povečevali hitrost svojim naročnikom. Kdor uporablja ADSL s hitrostjo dva megabita na sekundo, bo imel po novem štiri megabite na sekundo, uporabniki paketa internet in televizija pa variabilno hitrost do 10 megabitov na sekundo, odvisno od obremenitve in kapacitete linij.

Telekom Slovenije ocenjuje, da se bo hitrost povečala 90 odstotkom vseh uporabnikov. Zvišanje ne bo veljalo za uporabnike optičnega omrežja, naročnike paketov Trio 10 M in Trio 4 M, uporabnike tehnologij EMX, miniMSAN/SHDSL, naročnike paketov Pizzicato, naročnike pet- in dvomegabitnih paketov na VDSL brez televizije ter uporabnike, ki imajo hitrost pod 1 megabitom na sekundo ali več kot 10 megabitov na sekundo ali višjo. Izvzeti so tudi naročniki izpred 1. 4. 2007, ki po tem datumu niso opravili nobene zamenjave paketa, dokler se zanjo ne odločijo.

Akcija Pospešujemo Slovenijo je uvod v združitev Mobitela in Telekoma Slovenije, hkrati pa SiOL obhaja 20-letnico dostopnosti interneta v Republiki Sloveniji. Novembra 1991 je bila namreč vzpostavljena prva IP-povezava med Institutom Jožefa Štefana in NIKHEF v Amsterdamu. Podrobnosti o akciji povečanja hitrosti dostopa do interneta in drugih sestavinah projekta Pospešujemo Slovenijo bodo objavljane naknadno.