Evropska carina zasega pošiljke PlayStation 3

Matej Huš

1. mar 2011 ob 01:31:49

Evropska carina je po poročanju The Guardiana zasegla pošiljke igralne konzole PlayStation 3, potem ko je LG pridobil začasno odredbo zoper Sony zaradi domnevne kršitve patentov. Tako je včeraj razsodilo sodišče v Haagu, zaradi česar bodo naslednjih 10 dni zasegali vse pošiljke PS3, ki bodo prispele v evropska pristanišča. Možno je podaljšanje veljavnosti odredbe.

Neposrednih učinkov na prodajo ni pričakovati, ker imajo distributerji in prodajalci navadno za dva do tri tedne zaloge. Toda če bodo veljavnost odredbe podaljšali, se utegne primeriti, da bo v Evropi PS3 enostavno zmanjkalo. Možen, a malo verjeten je še radikalnejši scenarij, po katerem bi LG s pritožbo dosegel celo uničenje zaseženih konzol.

Spomnimo, da LG trdi, da Sony krši kopico patentov v svojih konzolah PS3. Pritožbo in zahtevo za prepoved prodaje so vložili tudi v ZDA, kjer pa sodni mlini še niso zmleli do konca. Medtem postaja situacija v Evropi sila zanimiva. Če bodo dokazali kršitve patentov, bo moral Sony plačati odškodnino LG-ju, ki se utegne povzpeti v milijone evrov. Seveda je tudi Sony vložil svojo tožbo proti LG-ju, v kateri terja prepoved prodaje pametnih telefonov v ZDA.