Facebook za FBI financiral hekanje svojega uporabnika

Dare Hriberšek

12. jun 2020 ob 17:57:11

Kalifornijec Buster Hernandez je že leta dolgo prek Facebooka nadlegoval in izsiljeval mlada dekleta, med drugim jim je grozil z umorom in posilstvom, če mu ne pošljejo svojih golih fotografij. Zlikovca so že pred časom uspešno identificirali in v priporu čaka na sojenje, medtem pa je prišlo na plano, da so za njegovo prijetje najbolj zaslužni prav pri Facebooku.

Podjetje je namreč najelo zasebno varnostno družbo, ki so ji plačali šestmestno številko v ameriških dolarjih, da so zanje razvili posebno orodje, s katerim so se uspešno infiltrirali v operacijski sistem Tails. Gre za Debianovo distribucijo Linuxa, orientirano predvsem na področje zasebnosti, saj vse vhodne in izhodne povezave usmerja prek omrežja Tor. Uporabljajo ga številni disidenti, novinarji in vladni uradniki, uporabljal in priporočal ga je tudi Edward Snowden.

Facebookovo novo razvito orodje je izkoriščalo varnostno luknjo v video predvajalniku v Tails, s čimer se je bilo mogoče dokopati do IP naslova človeka, ki si video ogleduje. Šlo je za t. i. zero day exploit, saj pri Tails zanj tedaj še niso vedeli. Predstavniki Facebooka so orodje prek posrednika spravili do FBI, od koder so Hernandezu poslali posebej zato narejeno video past in ga nato aretirali.

Dogodek nosi s sabo kar nekaj etičnih vprašanj, zlasti ali je prav, da zasebno podjetje počne stvari, ki bi jih morali početi organi pregona? Tem bolj, ker Hernandeza niso shekali na Facebooku pač pa v Tails. Zdi se, da so imeli pred očmi samo končni cilj, torej prijeti človeka, ki počne precej strašljive stvari. Nekako tako so namreč svoj podvig novinarjem pojasnili dobro obveščeni zaposleni pri Facebooku in dodali, da je bilo to prvič in da tudi v bodoče česa takega ne nameravajo več početi kar tako.