Apple iTunes omogoča razkritje domače zbirke glasbe, filmov in aplikacij

Matej Huš

21. feb 2011 ob 10:34:32

Andrew McAfee je v svojem blogu razkril resno pomanjkljivost v Applovem iTunes, ki omogoča razkritje uporabnikovega okusa za glasbo in video, ne da bi prizadeti to vedel ali lahko preprečil. Težava tiči v neposrečeni izvedbi možnosti poklanjanja vsebin kot darilo prek iTunes.

Za poklanjanje je potrebno poznati le elektronski naslov prejemnika, s katerim je včlanjen v iTunes. Nato lahko v iTunes izberemo želen seznam glasbe ali video vsebin in kliknemo Gift. Če prejemnik neko vsebino že ima, aplikacija na to opozori, jo navede in ne dovoli nadaljevati, dokler podvojene vsebine ne odstranimo. Na ta način lahko z malo truda za želeno vsebino preverimo, ali jo nek uporabnik že ima. To je mogoče izvesti z glasbenimi datotekami, videom in aplikacijami za iPhone in iPad.

Na ta način seveda ne moremo pridobiti celotne zbirke nekega uporabnika, lahko pa učinkovito preverimo, ali določeno vsebino ima ali ne. Tako lahko dokaj hitro dobimo splošno informacijo o okusu posameznika.

Amazon ima isti problem rešen mnogo bolje. Če na Kindlu želimo podariti nek naslov nekomu, ki ga že ima, ne opazimo ničesar nenavadnega. Naročilo se izvede, a prejemnik namesto darila dobi obvestilo, da mu je nekdo poklonil darilo, ki ga že ima, zato prejme kupon za nakup česa drugega.