Amazon ponuja brezplačne MP3-je ob nakupu zgoščenk

Matej Huš

10. jan 2013 ob 18:26:24

Redno udrihamo čez založbe, da zgolj molzejo denar od uporabnikov s preživetimi poslovnimi modeli, novih pa ne ponudijo. Poglejmo sedaj poizkus spremembe. Amazon se je zganil in danes ponudil storitev AutoRip, s katero poizkuša uporabnike motivirati za več nakupov zgoščenk. Storitev je sicer omejena na ZDA, a iz akademske radovednosti vseeno poglejmo, kako so si popularizacijo CD-jev zamislili. Kdo ve, morebiti kdaj pride tudi na sončno stran Alp.

Od danes naprej uporabniki pri nakupu CD-jev, ki imajo oznako AutoRip, avtomatično prejmejo tudi MP3-verzijo skladb na plošči. Ponudba je retroaktivna vse do leta 1998, tako da bodo MP3-je prejeli kupci CD-jev prek Amazona vse od leta 1998, če kupljeni CD seveda vključen v AutoRip. Amazon pravi, da jih je velika večina, saj so našteli več kot 50.000 plošč.

Vseeno ima ponudba nekaj kaveljcev. Poleg že omenjene omejitve na ZDA, uporabniki ne morejo prenesti datotek na lokalni disk. Namesto tega se te pojavijo v oblaku Amazon Cloud, do katerega ima dostop uporabnik prek interneta. Načeloma to ni velik problem, saj ga razumejo vse pomembnejše naprave: iPhone, iPod Touch, Samsungovi televizorji, androidni telefoni, iPhone, Kindle itd. Seveda pa glasba brez internetne povezave ne igra. Amazon pravi, da je to v interesu uporabnika, saj se mu ni treba ukvarjati s shranjevanjem in varovanjem datotek, a popolna odvisnost od interneta vseeno ni privlačna. MP3-ji so kakovosti 256 kb/s.

Datoteke z AutoRipa se v Amazonovem oblaku znajdejo takoj po nakupu, torej še preden kupec prejme fizično zgoščenko. Cene ne bodo zaradi tega nič višje, Amazon pa pravi, da so v mnogo primerih nižje kakor cene albumov v iTunes. To je tudi logično, saj je to edini način, da Amazon poseže v Applovo trdnjavo. Kako dobro se bo nov model prijel, bomo videli.