iTunes z nami že desetletje

Primož Resman

11. jan 2011 ob 00:03:12

iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1 je končno dodala podporo Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, sprva jasno le 2000 in XP (to je bilo dolgo pred izidom Viste). Z izidom iPhona ter kasnejšo rastjo platforme iOS je podobno rasla še vloga iTunes, ki je dandanes upravljalnik vsebin za naprave s platformo iOS.

V desetih letih se je glasbeni predvajalnik z novimi funkcijami (podpora slikam, videoposnetkom, mobilnim napravam, spletni trgovini, itd.) močno preobrazil po funkcionalnosti in zmogljivosti, s tem pa postal Applov osrednji upravljalnik z multimedijskimi vsebinami, vključno z e-knjigami, ki so v iTunes prispele s predstavitvijo iBook.