Tožba zoper Kitajsko in sestavljavce računalnikov zaradi Zelenega jezu se bo nadaljevala

Matej Huš

20. feb 2011 ob 15:48:19

Kalifornijsko sodišče je v primeru Cybersitter proti Ljudski republiki Kitajski in azijskim sestavljavcem računalnikov (Sony, Lenovo, Acer, Asustek, BenQ in Haier) izdalo zamudno sodbo, ker so obtoženi niso odzvali na narok. Tako se bo tožba, v kateri podjetje Solid Oak Software, ki je lastnik avtorskih pravic za program Cybersiiter, terja plačilo 2,3 milijarde dolarjev odškodnine, nadaljevala marca 2012.

Jabolko spora je kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, v katerem so raziskovalci z michiganske univerze našli prepisane dele kode (okoli tri tisoč vrstic) iz programa Cybersitter. Čeprav je bila obvezna uporaba Zelenega jezu na Kitajskem kasneje ukinjena, so prodali 53 milijonov osebnih računalnikov s prednaloženim Zelenim jezom. Poleg tega je bila program še v treh milijonih izvodov prenesen z interneta.

Kitajsko podjetje Zhengzhou Jinhui Computer System Engineering, ki je za kitajsko vlado izdelalo Zeleni jez, je zavrnilo vse navedbe o kopiranju. Vse skupaj je preraslo v mednarodni incident, kjer so bili med tnalom in nakovalom sestavljavci računalniki. Bodisi so tvegali tožbo v ZDA bodisi jim je grozilo, da bodo izgubili ogromen kitajski trg.

Solid Oak je decembra izdal novo verzijo Cybersitter 11, ki je imela odstranjene vrstice kode, ki so jo prekopirali Kitajci. Že pred tem so vložili omenjeno tožbo proti Kitajski in azijskim podjetjem zaradi kršenja avtorskih pravic. Kitajsko veleposlaništvo v ZDA je konec novembra poslalo pismo na zunanje ministrstvo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi tožbe. Sklicevaje na suvereno imuniteto, so poudarili, da ameriška sodišča nimajo pristojnosti obravnavati tožbe zoper Ljudsko republiko Kitajsko. Diplomatska nota ministrstvo ne šteje kot odziv na tožbo na sodišču, zato je bila izdana zamudna sodba. Postopek se bo nadaljeval prihodnje leto.