Ovi postaja Nokia Services, Microsoft prevzema Nokio?

Primož Resman

17. maj 2011 ob 09:08:29

Nokia bo v kratkem opustila svojo znamko Ovi, ki so jo uporabili pri trgovini Ovi Store in zemljevidni storitvi Ovi Maps ter nekaterih drugih projektih. Namesto tega bodo vpeljali znamko Nokia Services, začenši z aparati, ki bodo izšli v juliju ter v avgustu. Pri Engadgetu so izpostavili, da je preimenovanje smiselno, saj bodo s tem dali svoje ime npr. na zemljevidne storitve, ki bodo po pogodbi o uporabi Windows Phone na Nokiinih mobilnikih na voljo vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows Phone - zaenkrat še pod imenom Ovi Maps poznana programska oprema bo namreč glavna zemljevidno-navigacijska storitev platforme Windows Phone, enake širitve uporabniškega kroga pa bo deležen celoten portfejl Nokiine programske opreme (Ovi Store se bo sicer združil z Windows Marketplace).

Mnogo bolj presenetljiva je najnovejša napoved Eldarja Murtazina. Ruski pisec bloga, ki je kot prvi javnosti predstavil prototipni Nokii N900 in N8, Symbian^3, je že v preteklem decembru napovedal Nokiino uporabo Windows Phone (to se je uresničilo februarja) ter pred kratkim zgoraj opisano preimenovanje Nokiinega programja, je napovedal še mnogo bolj tesno sodelovanje Nokie in Microsofta. Že naslednji teden naj bi se giganta začela pogovarjati o možnem Microsoftovem prevzemu mobilne divizije Nokie, ki izdeluje mobilne telefone. S tem bi Microsoft svoj operacijski sistem naložil na lastne aparate (strojni del), kar je nekoliko zanimivo glede na Microsoftove želje po veliki razširjenosti platforme. A po drugi strani tudi Google pripravlja svoje telefone Nexus (čeprav v sodelovanju z velikimi proizvajalci, ki vseeno na aparate dajo svoj logotip).

Pri TechCrunchu so izpostavili, da to ne bi bilo prvič v zgodovini, ko bi Nokia dodobra spremenila svojo strategijo, v preteklosti so že izdelovali gumijaste škornje in pnevmatike, niti to ne bi bilo prvič v zgodovini IT podjetij, ko bi eno izmed njih odprodalo oddelek za izdelavo strojne opreme, obdržalo pa druge, kasneje zelo uspešne oddelke. Primer tega je IBM, kateremu je močno naraslo povpraševanje po svetovanju, potem ko so proizvodnjo trdih diskov prodali Hitachiju (tega je pred kratkim prevzel Western Digital), izdelavo osebnih računalnikov, tako namiznih kot prenosnikov, pa Lenovu. Nokii sicer še vedno ostane divizija, ki izdeluje bazne postaje, a je bila v preteklosti daleč najbolj dobičkonosna in pravzaprav za preživetje podjetja odgovorna mobilna divizija.