Francoski zakon o cenzuri interneta LOPPSI 2 sprejet

Matej Huš

10. feb 2011 ob 08:40:21

Oba domova francoske zakonodajne oblasti sta potrdila kontroverzni zakon LOPPSI 2 (Loi d'Orientation et de Programmation pour la Sécurité Intérieure), o katerem smo na naših straneh že obširno pisali. Zakon prinaša kar hudo cenzuro interneta, saj daje podlago za ustanovitev vladne službe za nadzor interneta, ki bo lahko do ponudnikov dostopa do interneta zahtevala odstranitev spornih spletnih strani z interneta. To bodo lahko počeli brez odredbe sodišča in po lastni presoji, seveda v imenu boja proti otroški pornografiji, a seznam blokiran strani bo tajen.

Z zakonom pridobivajo francoski varnostni organi pravico spletnih preiskav, za kar pa bo potreben sodni nalog. Druge novosti so še prepoved nagovarjanja otrok k samomorilskim igram na spletnih straneh, strožje kazni za krajo identitete (do dve leti zapora in 20.000 evrov globe), kaznivost upravljanje strani za ribarjenje in uzakonitev večjega videonadzora na javnih površinah v državi.

Opozicija in organizacije za zaščito pravic državljanov so izrazito proti zakonu. Slednje pravijo, da gre za nesorazmeren poseg v svobodo govora. Opozicija pa je že napovedala, da bo zakon poslala v presojo ustavnemu sodišču (Conseil d'État).