Odjemalec uTorrent vendarle ne bo dobil oglasov

Matej Huš

18. avg 2012 ob 15:27:45

BitTorrent, ki skrbi za torrentnega odjemalca uTorrent, je ta teden razburil svoje uporabnike z napovedjo, da bo njihov zelo priljubljen klient odslej vključeval reklame. Uporabnikom se je uTorrent prikupil z majhnostjo in nezahtevnostjo, tako da ga danes uporablja okoli 125 milijonov uporabnikov. To pa je velika uporabniška baza, ki lahko prinese precej denarja.

Trenutno se uTorrent financira z reklamnimi prihodki, ki jih dobi v zameno za uporabnike, ki poleg osnovnega odjemalca namestijo tudi orodno vrstico (toolbar), kar letno prinese med 15 in 20 milijoni dolarjev. Ta znesek pa bi se lahko precej odebelil, če bi uTorrent začel streči reklame. Po sedmih letih vitkega klienta so zato napovedali, da bo odslej v uTorrentu kup reklam, ki jih ne bo mogoče odstraniti, zakriti ali izbrisati. Reklame naj bi bile personalizirane (najbrž glede na IP-naslov uporabnika, ni pa rečeno, da ne tudi glede na vsebino, ki jo prenaša). Še dodatni vir zaslužka pa naj bi bili sponzorirani torrenti. Uporabniki so bili sila nejevoljni.

To je očitno zaleglo, saj si je BitTorrent premislil. Reklame bo mogoče izključiti, sponzorirane torrente pa odstraniti, če jih ne bodo marali. Izvršni direktor Eric Klinker je dejal, da so se po komentarjih uporabnikov odločili (in ti so bili res zelo ostri, saj so uTorrent primerjali z molzno kravo), da bodo reklame opt-out (izklop na zahtevo). Dodal je, da so o tem že dlje razmišljali in se naposled le odločili zanj. (Ali pa so poizkusili in ugotovili, da se računica ne bo izšla.) Brezplačnih odjemalcev za torrente je namreč več in če eden postane prenadležen, prepočasen ali prepožrešen, ga je enostavno mogoče zamenjati. To je ugotovil tudi uTorrent.