BitTorrent ima novega lastnika?

Dare Hriberšek

20. jun 2018 ob 06:11:09

Podjetje, ki ima v lasti tudi enega najpopularnejših torrent odjemalcev, uTorrent, naj bi za 140 milijonov ameriških dolarjev kupil Justin Sun, sicer ustanovitelj kriptovalute Tron (TRX).

Za družbo BitTorrent oz. Rainberry, kot so ga lansko leto po tihem preimenovali, je namreč precej burno desetletje. Sprva so namreč zbrali dovolj kapitala, da so začeli razvijati platformo za digitalno razvedrilo, ki bi temeljila na P2P osnovi. A vse ni šlo po načrtih in lani so tako morali končati svoje načrte s pretočnimi storitvami. Pravzaprav so v tem času poskusili marsikaj, a za zdaj še nič ni doseglo, kaj šele preseglo uspeha, ki so ga imeli z uTorrentom. Ta je lastnikom dolga leta prinašal milijone. Najverjetneje je bil to ključni razlog, da so v začetku letošnjega leta prenehali eksperimentirati in se vrnili h koreninam . Izdali so brskalniško različico priljubljenega odjemalca, kot rečeno, pa so potihem spremenili tudi ime matičnega podjetja.

Novico o prevzemu je podjetje BitTorrent inc. pred dnevi potrdilo, enako je anonimno storilo tudi tudi nekaj zaposlenih, ki so sicer dobili navodila, naj o vsem molčijo. Ključno vprašanje pa je, kaj namerava novi lastnik storiti s pridobitvijo? Ugibanja so sprva šla v smer, da namerava Justin Sun nekoliko zloščiti svojo nekoliko kontoverzno javno podobo, a te dni so se iz prevzetega podjetja končno oglasili s sporočilom za javnost. V njem zagotavljajo, da bodo nadaljevali poslanstvo BitTorrenta, ki je oral ledino pri "demokratizaciji" in "decentralizaciji" spleta. Kot so še zatrdili, ne nameravajo bistveno spreminjati poslovnega modela, niti vpeljati rudarjenja kriptovalut. Kot so še zapisali, za zdaj ostajajo zvesti milijonom uporabnikom po vsem svetu zaradi česar bodo svoje sile prvenstveno vpregli v prenovo izdelkov, povezanih z BitTorrentom in uTorrentom.