Projekt Mars-500 pred simulacijo pristanka na Marsu

Matej Huš

23. jan 2011 ob 09:56:00

Lanskega junija se je v Moskvi začel projekt Mars-500, v katerem šest prostovoljcev simulira potovanje na Mars. Za 500 dni so jih namreč zaprli v repliko vesoljske ladje, tako da z zunanjim svetom nimajo nobenega stika, razen elektronske pošte in videoposnetkov, ki so zakasnjeni za 20 minut, kot če bi res bili več deset milijonov kilometrov od Zemlje. Razume se, da lahko uživajo le ob začetku misije v ladjo natovorjeno konzervirano hrano, da se umivajo le enkrat tedensko in da nimajo oken oziroma razgleda. Samo gravitacije niso mogli izključiti, da bi bila izkušnja povsem enaka.

Po 234 dneh v kapsuli so približno na polovici poti, tako da bo posadka sedaj simulirala pristanek na Marsu. To se bo zgodilo 12. februarja. Že 1. februarja bodo simulirali vstop v orbito okrog Marsa, štirinajst dni pozneje pa sprehod v skafandrih. Mars bodo zapustili 23. februarja, površje pa bodo aktivno raziskovali dva dni.

Nobeden izmed šestih člankov posadke še ni izrazil želje, da bi zaradi izolacije ali drugih pomislekov projekt predčasno zaključil, čeprav imajo pravico to kadarkoli storiti. Raziskovalci pravijo, da se pravi preizkus začenja šele na poti nazaj, saj je takrat misije konec, navdušeno pričakovanje misije pa nadomesti moreče koprnenje po čim hitrejši vrnitvi domov. Vsak izmed sodelujočih bo prejel 97.000 dolarjev za sodelovanje v projektu.