Japonski znanstvenik želi oživiti izumrlega dlakastega mamuta

Matej Huš

17. jan 2011 ob 11:41:36

Dlakavi mamut (Mammuthus primigenius) je vrsta mamuta, ki se je pojavil okoli 150.000 let pred našim štetjem in domala izumrl pred 10.000 leti ob koncu pleistocena. Od zadnjega naravnega habitata (živel je še na odmaknjenem Wrangelovem otoku) se je poslovil pred 3.700 leti in od takrat vrsta velja za izumrlo. To se utegne v prihodnjih letih spremeniti, saj japonski znanstvenik po vzoru Jurskega parka želi mamuta oživiti.

V 90. letih preteklega stoletja so v sibirskem permafrostu našli nekaj zamrznjenih kože in mišic, iz katerih so želeli izolirati DNK mamuta. Celice so bile zaradi mraza preveč poškodovane, da bi jim s takratno tehnologijo in znanjem uspelo.

Japonski znanstvenik Teruhiko Wakajama je leta 2008 razvil tehniko, ki je omogočila kloniranje miši iz 16 let zamrznjenih celic. S to tehnologijo želi Akira Iritani z Univerze v Kjotu oživiti izumrlega dlakavega mamuta. Ko bo določil, katere celice so viabilne, bo iz njih izoliral jedra in jih vstavil v jajčeca afriške slonice, ki bo nadomestna mati za dlakastega mamuta.

Oploditev bo izvedel v naslednjih dveh letih, nato pa bo slonica breja približno 600 dni. Če bo šlo vse po sreči, bomo leta 2015 dobili prvega mladega modernega dlakastega mamuta.