Japonci paralizirani opici z matičnimi celicami povrnili gibljivost

Matej Huš

9. dec 2010 ob 07:26:25

Japonski znanstveniki z Univerze Keio v Tokiu so s terapijo z matičnimi celicami opicam, ki je imela poškodovano hrbtenjačo, povrnili dobršen del gibljivosti okončin. Vodja skupine Hidejuki Okano pravi, da gre za prvi primer, ko so od vratu navzdol paraliziranemu primatu uspeli vrniti gibljivost. Že pred tem so podobno storili tudi z mišmi.

Dolgorepi opici so deveti dan po poškodbi vbrizgali inducirane pluripotentne matične (iPS) celice v poškodovani del hrbtenjače. Po dveh do treh tednih je žival začela premikati okončine, po šestih tednih pa je že toliko okrevala, da je lahko skakala po kletki. Ocenjujejo, da je regenerirala 80 odstotkov prvotne gibljivosti v prednjih okončinah.

Eden izmed problemov te terapije je časovna komponenta. Znanstveniki so ugotovili, da je približno teden dni po poškodbi najboljši čas za vbrizg matičnih celic. Žal se iPS-celice razvija šest mesecev, zato v osaški bolnišnici že razmišljajo o možnosti uvedbe banke matičnih celic. Druga nevarnost je mutacija matičnih celic v rakave tvorbe, čemur se je Japoncem za zdaj uspelo izogniti, saj v treh mesecih po operaciji nobena izmed opic ni dobila tumorjev.