Miš z dvema očetoma

Matej Huš

10. dec 2010 ob 08:03:52

Znanstveniki na teksaškem M.D. Anderson Cancer Centru so vzredili samce in samice miši, ki imajo genetski material dveh očetov. O odkritju poročajo v članku Generation of viable male and female mice from two fathers, ki je objavljen v reviji Biology of Reproduction.

Ekipa pod vodstvom Richarda Berhringerja je 13 dni po oploditvi izolirala mišje embrionalne fibroblaste iz zarodka moškega spola in iz njih pripravila linijo induciranih pluripotenčnih matičnih (iPS) celic. Približno odstotek teh celic je spontano izgubilo kromosom Y, tako da je ostal genotip X0 (to se lahko zgodi pri normalnem človeškem spočetju, rezultat je Turnerjev sindrom). Te celice so nato vbrizgali v blastociste mišjih samic ter jih presadili v nadomestne matere, ki so rodile himerne mladiče z genotipom X0/XX. Pri tem je bil en kromosom X iz prvotnega fibroblasta moškega spola. Ko so se himerne miši z oocitami X0 parile z normalnimi mišjimi samci, so imeli potomci moškega in ženskega spola samo dedni material dveh mišjih samcev.

Tehnika kaže, da je moč pridobiti potomce z genskim materialom, ki izvira izključno od moških prednikov. To je uporabno pri ogroženih živalskih vrstah, kjer je populacija zelo omejena in morebiti celo ne vsebuje več samic. Za prihodnost pa se predvideva še možnost pridobivanja oocit neposredno iz moških iPS-celic in vitro. Skupaj z umetno oploditvijo bi odpadla potreba po himerah X0/XX, tako da bi lahko nadomestna mati enostavno donosila potomca dveh moških. Prav tako avtorji razmišljajo o variaciji metode, ki bi omogočila pridobitev sperme iz samice in vzrejo potomstva z dvema ženskima prednikoma. Vse te možnosti so še daleč, a tudi ko bo znanost dovolj napredovala, bo morala svoje povedati še družba.