Izšla nova beta Firefoxa

Matej Huš

15. jan 2011 ob 10:36:43

Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej na brskalniškem trgu še kako pestra, saj bo približno en mesec po izidu Firefoxa 4 Microsoft izdal svoj Internet Explorer 9. Google nove verzije tako ali tako izdaja kot po tekočem traku, saj je lani Chrome prilezel od verzije 4 do 8, letos pa sta 9 in 10 že globoko v razvoju.