Izšel Firefox 5

Matej Huš

22. jun 2011 ob 08:30:58

Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega kanala, ki bi omogočala namestitev aurora ali beta verzije in ne zadnje stabilne verzije brskalnika.

Brezplačen prenos brskalnika, ki obstoji tudi v slovenskem prevodu, je že mogoč z uradne strani, uporabniki Firefoxa 4 pa lahko izberejo posodobitev tudi v programu. Še vedno so podprte vse verzije Windows od 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux. Naslednja verzija Firefoxa izide avgusta. Mozilla bo tudi še nekaj časa podpirala verzijo Firefox 3.6, ki je hkrati dobila vrsto varnostnih popravkov in ostaja na seznamu vzdrževane programske opreme.