V Motoroli Xoom se skriva barometer

Primož Resman

11. jan 2011 ob 20:03:11

Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da napovedovati vreme (visok zračni tlak pomeni izboljšanje, nizek poslabšanje), dokaj natančno pa je mogoče še pokazati spreminjanje nadmorske višine s pomočjo spreminjanja zračnega tlaka, a le če ta ne niha preveč zaradi vremenskih vplivov ter če poznamo višino vsaj ene referenčne točke, na osnovi katere je mogoče izračunati ostale.

Programska podpora za barometre je bila sicer vključena že v Android 2.3 (Gingerbread), najverjetneje pa bo na napravah, ki bodo podpirale še strojni del, uporabljena v povezavi z vremenskimi aplikacijami oz. napovedovanjem vremena.