Filmi na Apple iTunes tudi v Sloveniji!

Matej Huš

28. okt 2011 ob 23:52:33

Počasi nas tudi Apple dodaja med razvite države, saj postajajo vse njihove glavne storitve dostopne tudi na naši strani Alp. Potem ko se je danes v Sloveniji začela uradna prodaja novega iPhona 4S, kar je le dva tedna po začetku prodaje na ameriškem trgu, in je konec septembra v Sloveniji z osemletno zamudo začel delovati nakup glasbe prek iTunesa, so sedaj ponudbo na Apple iTunes Store razširili še s filmi.

S tem je Apple razširil iTunes s podporo za glasbo, filme in serije na vse nove članice EU (razen Romunije), filmska razširitev pa se obeta tudi Grčiji in Portugalski, kjer je glasbeni del iTunes prisoten že od leta 2004. Najnovejša sprememba pomeni, da si lahko tudi v Sloveniji kupimo ali zgolj izposodimo filme in serije. Izposoja novega filma stane štiri evre, starega pa tri evre; za HD-verzije sta ceni za evro višji. Izposojeni film lahko pričnemo predvajati kadarkoli v 30 dneh po izposoji, nato pa imamo 24 ur časa, da ogled dokončamo. Nakup filma, s čimer dobimo neomejeno pravico predvajanja na lastnem računalniku, stane 10 evrov oziroma 20 evrov v HD-kvaliteti. Medtem ko imajo naprimer Nemci filme v nemški sinhronizaciji, so v Sloveniji dostopni v originalni različici.

Za dostop do vsebin potrebujemo opremo s podporo za iTunes, tj. osebni računalnik z nameščenim odjemalcem ali mobilna naprava s sistemom iOS (iPhone, iPad, iPod).