Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

Matej Huš

8. jan 2011 ob 19:43:40

V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena, uporabniška imena, druga imena, elektronske naslove, poštne naslove, poslovne naslove in druge kontaktne informacije, podatke iz dnevniških datotek o njihovi aktivnosti na Twitterju (čas in trajanje uporabe), telefonske številke, IP-naslove ter finančne podatke, ki jih imajo o njih.

Juliana Assangea poznate, saj je glavni obraz WikiLeaksa. Bradley Manning je vojak, ki je obtožen izdaje depeš WikiLeaksu. Rop Gonggrijp je znani heker iz Nizozemske, Brigitta Jónsdóttir je islandska poslanka, ki na svojem blogu piše o WikiLeaksu in možnosti podelitve azila za Assangea na Islandiji.