Italija: YouTube je televizija

Matej Huš

4. jan 2011 ob 07:09:09

Tik pred koncem starega leta je Italija odločila, da je po njihovih nazorih YouTube enakovreden televizijskim kanalom. YouTube, Vimeo in ostale strani, kjer imajo uredniki moč urejati vsebino (torej brisati neprimerne posnetke, četudi to počno post festum), bodo veljale za avdiovizualne storitve. To pomeni, da bodo morale plačati dodatne davke, v 48 urah po pritožbi zaradi klevetanja umakniti vsako sporno vsebino in preprečiti oddajanje za otroke neprimernih vsebin podnevi.

Problem je, da je sedaj na primer YouTube odgovoren za vsebino na svojih strežnikih, četudi jo takoj po opozorilu o kršitvah avtorskih pravic ali dostojanstva odstranijo (tako se uniči doktrina varnega pristana). Logika, ki so jo Italijani zasledovali, pravi, da je stran odgovorna za vsebino, če jo na kakršenkoli način uravnava - in sem so uvrstili tudi avtomatski robotski algoritem za objavo posnetkov na YouTubu, kjer človeške interakcije pred objavo sploh ni.

Iz nove zakonodaje so izvzete strani, ki mesečno zberejo manj kot 100.000 evrov ali na teden oddajo za manj kot 24 ur vsebin.