Za lažne prijave kršitev avtorskih pravic na YouTubu 25.000 dolarjev globe

Matej Huš

17. okt 2019 ob 08:32:04

Kdor meni, da posnetek na YouTubu krši njegove avtorske pravice, lahko kanal s problematičnim posnetkom prijavi, kar se običajno konča v hitri odstranitvi posnetka. Če se to zgodi trikrat, je kaznovan tudi upravljavec kanala, saj lahko v skrajnem primeru YouTube kanal tudi zapre ali kaznuje z zdrsom v algoritmu. Nepridipravi so ugotovili, da lahko ta sistem tudi zlorabijo. To legitimnim uporabnikom povzroči veliko škode in nevšečnosti, saj nekaj časa traja, da se stvari razrešijo, v tem času pa ni ogledov in denarja.

V ZDA se je en tak izsiljevalec pravkar poravnal v tožbi, ki jo zoper njega sprožil Google. Izkazalo se je, da je lastnike kanalov izsiljeval tako, da je najprej proti njim vložil dve prijavi, da uporabljajo avtorsko zaščiteno vsebino v svojih posnetkih. Nato jim je zagrozil, da bo to storil še tretjič, če mu ne plačajo 150 ali 300 dolarjev, odvisno od kanala. Ponujal je celo popust za plačilo v bitcoinih.

Prav tako naj bi tako pridobil podatke o prebivališču žrtev in jim na dom poslal policijo pod pretvezo, da imajo v hiši ugrabitelje (swatting). Do naslova je prišel zaradi sistema ugovorov. Če YouTube izbriše posnetek, ker domnevno krši avtorske pravice, lahko avtor vloži ugovor, ki ga mora opremiti z osebnimi podatki. Ta ugovor dobi prijavitelj. Namen tega postopka je zmanjšati število neupravičenih ugovorov, saj prijavitelj dobi dovolj podatkov, da lahko ob nadaljevanju zlorabe avtorsko zaščitenega dela vloži tožbo. V konkretnem primeru pa je nepridiprav izkoriščal proteste lastnikov kanalov, da je dobil njihove osebne podatke.

Zaradi svojih dejanj bo moral plačati 25.000 dolarjev.