Google bo onemogočil ciljano oglaševanje za mlajše od 18 let

Dare Hriberšek

10. avg 2021 ob 18:27:39

Google je predstavil sveženj ukrepov, ki jih bodo vpeljali v naslednjih tednih in s katerimi nameravajo nekoliko bolj zaščititi mlade, ki uporabljajo njihove storitve. Podjetje tako ne bo več dopuščalo ciljanega oglaševanja glede na starost, spol in interese, ko gre za mlajše od 18 let. Varni način iskanja SafeSearch, ki med zadetki ne prikazuje eksplicitnih vsebin in je bil doslej privzeto nastavljen za otroke pod 13 let, po po novem pričakal vse mlajše od 18 let. Poleg tega bo lahko vsak pod to starostjo (oz. njegov starš ali skrbnik) zahteval, da se njegove fotografije ne prikazujejo med iskalnimi rezultati. Slednje sicer ne pomeni, da bodo take fotografije povsem umaknjene s spleta, bo pa to pripomoglo k njihovemu nekoliko bolj kontroliranemu širjenju. Zadnja pomembnejša novost se nanaša na Googlov Timeline, kjer si mlajši od 18 let ne bodo mogli več vklopiti zgodovine sledenja svoji lokaciji.

Novosti bodo tudi na YouTube, ki bo mladim privzeto ponujal nastavitve, ki njihove objave napravijo povsem zasebne, kar bo seveda mogoče spremeniti, prav tako bo zanje privzeto izklopljen samodejni začetek predvajanja videov. YouTube Kids pa po novem ne bo več predvajal oglasov, ki so preveč komercialno naravnani, torej da preveč neposredno nagovarjajo mlade k trošenju denarja.

Kot smo že vajeni, v ozadju sprememb ni rahločutnost Googlovega vodstva, pač pa vnaprejšnje prilagajanje trendom. Kot je zapisala Mandy Brooks, njihova direktorica za otroke in družine, nekaj držav že pripravlja zakonodaje, ki bodo bolje ščitile zasebnost, varnost in dobro počutje otrok na spletu, zato se pri Googlu temu prilagajajo tudi sami. Podobne spremembe je pred tedni napovedal tudi Facebook, ki pa je obenem nedavno požel tudi precej negodovanja , tudi s strani ameriških politikov, potem, ko so v podjetju napovedali splovitev Instagrama za otroke.