Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Matej Huš

4. jan 2011 ob 00:07:08

Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki je pristal pri 21-odstotnem tržnem deležu, pred tem pa začel z osemodstotnim. Temu navzlic je skupni tržni delež Windows upadel z 92 na 90 odstotkov.

Tržni delež Mac OS je ostal pribit pri petih odstotkih, Linux pa je izgubil sedem odstotkov (0,07 odstotne točke) in spolzel tik pod mejo enega odstotka. Razlika je šla na račun mobilnih naprav, saj vedno več uporabnikov uporablja sisteme iOS, Java ME in Android.

Na trgu brskalnikov vlada mnogo večja mrzlica. Microsoftov IE je izgubil pet odstotnih točk in pristal pri 57 odstotkih, kar je najnižji rezultat po dolgih letih. Tudi Firefox je izgubil približno 10 odstotkov svojih uporabnikov in pristal pri 22 odstotkih, kar je prvič po nekaj letih, da se je trend pridobivanja obrnil. Absolutni zmagovalec je Chrome, ki je podvojil svojo uporabniško bazo in sedaj gostuje na vsakem desetem računalniku. Dobro se je odrezal tudi Safari, ki je napredoval s 4,5 na skoraj šest odstotkov. Opera se ne premakne nikamor s svojih dveh odstotkov.

Razred po verzijah pokaže, da IE6 še vedno zelo počasi umira, saj ga je januarja 2011 uporabljala petina, sedaj pa 13 odstotkov vseh uporabnikov. IE7 je prav tako izgubil skoraj polovico in je s 14 odstotkov padel na dobrih osem. IE8 je imel na začetku prejšnjega leta četrtinski delež, sedaj pa ima tretjinskega.

Seveda so podatki za celoten splet videti na naši strani povsem drugače. Polovica obiskovalcev Slo-Techa uporablja Firefox, 21 odstotkov Chrome, 19 odstotkov IE, šest odstotkov Opero in trije odstotki Safari. Izmed uporabnikov IE jih večina uporablja najnovejšo stabilno verzijo (72 odstotkov), ki ji sledijo IE7 (16 odstotkov), IE6 (osem odstotkov) in IE9 beta (trije odstotki).