Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Matej Huš

2. jan 2012 ob 14:48:54

Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in končal pri 22 odstotkih. Safari je nekoliko pridobil, Opera pa izgubila, a spremembe niso večje od odstotne točke.

Na trgu operacijskih sistemov od daleč ni videti nobenih večjih sprememb. Microsoftov Windows je izgubil poldrugo odstotno točko in končal z 92 odstotki, Mac pa je prav toliko pridobil in končal pri šestih odstotkih. Preostanek gre na Linuxov rovaš. Vidnejši premiki so se zgodili, če primerjamo različne verzije Windows med seboj. Windows XP je še vedno daleč spredaj, a je z 58 odstotkov pristal na 47 odstotkih. Vse te prebežnike in še nekaj uporabnikov Viste (padec z 11 na osem odstotkov) je pobral Windows 7, ki se je s 37 odstotki utrdil na drugem mestu.

Microsoft si želi v novem letu dokončno upokojiti Internet Explorer 6. Ta ima še vedno kakšnih sedem odstotkov trga, čeprav ne podpira modernih tehnologij. Eden izmed Microsoftovih poizkusov je tudi napovedano samodejno posodabljanje Internet Explorerja, ki bo letos avtomatično nadgradilo stare verzije. Težje delo jih čaka na področju operacijskih sistemov, kjer je deset let star Windows XP še vedno najbolj priljubljen. Sedmica seveda ni slab operacijski sistem, a na ogromnem številu starejših računalnikov nadgradnje enostavno ne bo. Praktično vse nadgradnje so trenutno posledica zamenjave računalnikov.