Go: človek proti računalniku 2-0

Matej Huš

29. dec 2010 ob 00:02:31

Pred desetletji so šahovski velemojstri trdili, da računalnik ne bo nikoli premagal človeka v šahu. Bilo naj bi enostavno preveč možnosti, da bi se dale vse natančno preračunati, zato naj bi imel človek intuitivno prednost. Leta 1996 je računalnik prvikrat premagal aktualnega svetovnega prvaka v kakšnih partiji, čeprav je Garry Kasparov v skupnem seštevku premagal Deep Blue s 4-2. Leta 1997 je izboljšani Deep Blue premagal Kasparova s 3½-2½. Od takrat so računalniki vsaj tako dobri šahisti kakor ljudje.

Za trši oreh pa se je izkazala azijska igra go. Čeprav so njena pravila enostavnejša od šahovskih, je za prvo potezo 361 možnosti in za vsako naslednjo ena manj. Najboljši računalniki so še vedno na nivoju, ki ga lahko doseže vsak človek z nekaj meseci intenzivnega treninga in še daleč od velemojstrske ravni.

Profesor John Tromp je leta 1997 po zmagi računalnika v šahu stavil, da ga do leta 2010 noben računalnik ne bo premagal v igri go. Sedaj je napočil čas, da Tromp postane mož beseda. V štirih dneh bo z računalnikom odigral sedem partij igre go, ki si jih lahko ogledate v neposrednem prenosu (English Game Room, uporabnik BGAmatches). Stava predpisuje, da mora Tromp premagati računalnik, ki lahko stane največ pet tisoč dolarjev, tako da čisto fer dvoboj le ni. Če se meri eden najboljših človeških igralcev, bi se spodobilo, da mu nasproti stoji eden najboljših računalnikov. Po dveh partijah včerajšnjega dne je rezultat 2-0 za Trompa, tekma pa se nadaljuje danes in bo trajala do konca leta.