Organski tankoslojni tranzistorji v boju proti ponarejenim bankovcem

Matej Huš

26. dec 2010 ob 10:38:08

Raziskovalci iz Stuttgarta, Tokia in Kjota so iznašli nov način zaščite bankovcev, ki bi lahko ponarejevalcem pristrigel peruti za dlje časa kakor običajne metode. V članku Organic Electronics on Banknotes, ki je objavljen v reviji Advanced Materials, poročajo o uporabi organskih tankoslojnih tranzistorjev (TFT) za zaščito bankovcev pred ponarejanjem.

Na bankovce v primerni geometriji nanesejo plasti zlata, aluminijevega oksida in organskih molekul, ki se sprimejo v tankoslojne tranzistorje na površini bankovca. Vse to poteka brez uporabe agresivnih kemikalij ali visokih temperatur, ki lahko poškodovale bombažna vlakna v bankovcih. Tako pridobljeni bankovci imajo približno sto TFT-jev, ki so tanjši od 250 nanometrov. Aktivira jih napetost 3 V.

Raziskovalci so preizkusili metodo na evrih, ameriških dolarjih, švicarskih frankih in japonskih jenih. Vsakokrat so dobili bankovce z značilnim odtisom TFT-jev, ki so se na pritisnjeno napetost 3 V odzvali z značilno napetostjo. Na ta način bi lahko razne kemične svinčnike, UV-lučke in podobne detektorje nadomestili trovoltni električni detektorji, ponarejevalci pa bi bili pred težko nalogo v garaži izdelati in ustrezno razporediti TFT-je na bankovce.