Tranzistor iz bombažne preje

Matej Huš

30. dec 2011 ob 12:18:35

Znanstveniki iz Italije, Francije in ZDA so izdelali prva tranzistorja, ki sta zgrajena na osnovi iz bombažnih vlaken. Pripravili so jih dveh vrst: tranzistorje na poljski efekt (FET) in elektrokemične tranzistorje. O odkritju pišejo v reviji Organic Electronics.

Da so iz bombaža mogli izdelati tranzistorje, so morali najprej rešiti problem prevodnosti. Bombaž je odličen izolator, medtem ko za izdelavo tranzistorjev potrebujemo prevodni material in polprevodnike. Zvišanje prevodnosti so dosegli tako, da so bombažna vlakna prevleki s prevodnimi materiali. Najprej so nanje nanesli zlate nanodelce, nato pa še prevodni polimer (ti so že sami po sebi zelo zanimiva snov, za odkritje katere so leta 2000 podelili Nobelovo nagrado za kemijo, saj so odprli pot novi veji znanosti organski elektroniki). Da bi iz bombažnega vlakna pripravili polprevodnik, pa so ga morali prevleči z drugim polimerom in pred vlago zaščititi z etandiolom (etilen glikol). Raziskovalci pravijo, da obdelava vlaken ni zahtevna in je primerljiva z barvanjem.

Iz tako obdelanih vlaken je moč pripraviti tranzistorje, ki so po funkciji sorodni klasičnim. Njihova glavna prednost je fleksibilnost, saj jih lahko prepogibamo, mečkamo, tkemo in vse ostalo, kar je mogoče početi z oblačili. Na ta način bi lahko v oblačila vtkali različne tranzistorje, ki bi jih povezali v kompleksnejše strukture čipe. Ekipa si sedaj prizadeva pripraviti vezje, ki bo v celoti sestavljeno iz bombažnih materialov.