Izšel Chrome 15

Matej Huš

26. okt 2011 ob 15:58:36

Google vztraja pri kratkem, približno šesttedenskem ciklu razvoja novih verzij svojega brskalnika, tako da so dober mesec po izidu štirinajstice pripravili že Chrome 15 (natančneje Chrome 15.0.874.102).

V novi verziji najprej opazimo prečiščeno stran z zavihki in poenostavljen dizajn Chrome Web Store, ki ima tudi nekaj novih vnosov. V praznih zavihkih se prikaže mreža z ikonami in povezavami do največkrat obiskanih strani ali najpogosteje uporabljenih aplikacij. To novost (zgolj s povezavami do strani) je z imenom Speed Dial prva uvedla Opera, potem pa jo je posvojil še Chrome. V novi verziji je ustroj ostal enak, so pa izpilili videz in ločili aplikacije od strani. Premikanje med seznamoma aplikacij in strani je mogoče z gumbom na dnu strani ali puščico ob strani, prav tako pa je mogoče ustvariti več teh začetnih strani in se premikati med njimi ter jih seveda prilagoditi željam.

Pod pokrovom so odpravili vrsto hroščev in ranljivosti. Skupno so pokončali 18 hroščev, od katerih ima 11 oznako visoke nevarnosti. Google še vedno finančno vzpodbuja javljanje ranljivost; od omenjenih hroščev so štirim raziskovalcev skupno izplačali 26.511 dolarjev, kar je doslej najvišji znesek. Google pojasnjuje, da so večino napak odkrili z uporabo orodja AddressSanitizer, ki so ga izdali junija. Prav tako je nove verzija odporna na napad BEAST, ki so ga odkrili septembra.

Nova verzija je na voljo za sisteme Windows, Mac, Linux in Chrome Frame. Prenos je že mogoč z domače strani.