Twitter s svežim kapitalom vreden 3,7 milijarde dolarjev

Matej Huš

16. dec 2010 ob 07:46:14

Pred dobrim letom dni je Twitter pridobil 100 milijonov dolarjev svežega kapitala in v zameno investitorjem pripisal desetodstotni delež. Če so torej takrat celotno podjetje cenili na milijardo dolarjev, je 15 mesecev pozneje sodeč po novem vložku Twitter vreden 3,7 milijarde dolarjev.

Obstoječi lastniki in nov investitor KPCB so namreč v Twitter vložili 200 milijonov dolarjev, pri čemer so se nove delnice razdelile, kot da je tržna kapitalizacija podjetja 3,7 milijarde dolarjev. Twitterjev upravni odbor bo odslej širši za dva člana, saj se pridružujeta Mike McCue iz Flipboarda in David Rosenblatt, ki je bil včasih šef DoubleClicka. KPCB bo prispeval tri četrtine novega vložka v Twitter, preostanek pa Benchmark Capital, Union Square Venture Partners in Spark Capital - vsi so skladi tveganega kapitala in že obstoječi solastniki.

S svežim denarjem bo Twitter povečal svoj podatkovni center. Neuradni viri pravijo, da naj bi ga postavil v Sacramentu. Sedaj namreč njegove strani gostujejo na strežnikih NTT Americe, že aprila pa so spričo velike rasti napovedali odprtje lastnega podatkovnega centra.