Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Matej Huš

21. apr 2014 ob 02:43:22

V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu ponuditi precej davčnih popustov. Občinske in državne pomoči za nov center znašajo skupaj 87 milijonov dolarjev; 20 milijonov dolarjev bo šlo za davčne olajšave, preostanek pa na račun komunalnega prispevka in sofinanciranja osnovne infrastrukture (ceste, vode, elektrika, kanalizacija), ki jo bodo uredili za Microsoft. Microsoft bo sicer letno plačeval 8,2 milijona dolarjev nepremičninskega davka za nove objekte. Ocenjujejo, da bodo neposredno ustvarili 84 novih delovnih mest s povprečno urno postavko 24,3 dolarja na uro (bruto). Seveda bo vpliv na lokalno gospodarstvo bistveno večji, saj se bosta ti dve milijardi dolarjev v veliki meri prelili v lokalno gospodarstvo.

Iowa se iz države koruze počasi spreminja v državo podatkovnih centrov. Poleg Microsoftove prisotnosti je Facebook lani aprila napovedal poldrugo milijardo dolarjev vreden podatkovni center v Altooni v Iowi. Google ima v približno dve uri oddaljenem kraju v Iowi svoj center, poleg tega pa naj bi se tri do štiri druga podjetja zanimala za lokacije v Iowi za gradnjo računalniških centrov.