Internetna pokerska stran Full Tilt v resnici Ponzijeva shema

Matej Huš

21. sep 2011 ob 14:21:03

Zvezno tožilstvo v ZDA je vložilo dopolnilo k civilni tožbi (kazenski postopek poteka že od aprila) zoper upravljavce strani za internetno igranje pokra Full Tilt Poker, ker naj bi igralce ogoljufali za več milijonov dolarjev. Ti so strani zaupali več kot sto milijonov dolarjev denarja, ki so ga uporabljali za igranje pokra drug proti drugem. Denar bi moral biti varno shranjen in v celoti dostopen za dvige igralce, a se je izkazalo, da so upravljavci strani v resnici vodili ogromno Ponzijevo shemo, podobno Madoffovi.

Full Tilt je bila na Irskem registrirana stran za igranje pokra, ki sprva ni bila sumljiva. Prvi sumi o večjih nepravilnostih so se pojavili šele letos aprila, ko je ameriško tožilstvo začelo preiskovati Poker Stars, Absolute Poker in omenjeno stran zaradi domnevnih kršitev zakona o preprečevanju pranja denarja. Dostop do strani so za ameriške uporabnike interneta onemogočili, začeli pa so reševati problem vračila denarja ameriških igralcev, ki je bil na računih Full Tilta. Ugotovili so, da denarja še zdaleč ni dovolj za polna poplačila vseh vlog - neporavnane obveznosti stavnice do igralcev trenutno znašajo 390 milijonov dolarjev.

Do tistega trenutka je stran redno izplačevala zahtevane vsote, saj so te predstavljale le manjši del celotne bilance. Odkrili pa so, da so velike količine denarja poniknile tudi v druge žepe, saj naj bi si upravljavci strani, med katerimi so bili tudi znani igralci pokra iz resničnega sveta, protipravno razdelili več kot 440 milijonov dolarjev.

Zanimivo je, da so se nezakonitosti nadaljevale tudi po letošnjem aprilu, ko se je v ZDA začel kazenski postopek. Stran je namreč še vedno sprejemala tuje igralce, čeprav niso mogli poplačati niti vseh dotedanjih (imeli so šest milijonov dolarjev sredstev in 320 milijonov dolarjev obveznosti). Sedaj tožilstvo zahteva zaplembo premoženja vseh vpletenih akterjev in obsodbo zaradi pranja denarja.