Spletno oko za cenzuro interneta

Primoz Bratanic

14. dec 2010 ob 14:48:16

Danes je šest večjih slovenskih spletnih portalov podpisalo kodeks regulacije sovražnega govora na slovenskih spletnih portalih, ki naj bi po mnenju podpisnikov prispeval k zmanjšanju količine sovražnega govora na spletu.

Kodeks tako določa, da pristopniki ne smejo omogočati anonimnih komentarjev, morajo uporabljati skupno vnosno masko za vnos, ki vsebuje omembo 297. člena KZ-1 ter morajo onemogočiti nadaljnje pisanje kršiteljem.

Kot je za siol.net izjavila predstavnica Spletnega očesa Lija Mihelič ukrepi našteti v kodeksu predstavljajo minimalno raven, saj si Spletno oko želi vrnitve v dobre stare čase cenzorskega odobravanja objav. "Zagotovo bi priporočala moderiranje komentarjev, preden se objavijo. Če bi se vsak komentar pred objavo pregledal, bi bilo definitivno sovražnega govora bistveno manj," je za siol.net razmišljala Miheličeva.

Digitalni Imprimatur tako v Sloveniji spet dobiva podpornike. Svoboda javnega izražanja in izmenjave mnenj se tako v imenu preganjanja marginalnih družbenih pojavov ponovno krči. Če bomo nadaljevali po poti, ki si jo zamišlja Miheličeva, bomo lahko kmalu brali samo še vsebine, katerih skladnost z uradno doktrino bo uradno ugotovljena pred objavo. Za preroškega se je ponovno izkazal esej Pravica brati, ki ga je pred leti zapisal Richard Stallman.

Ker so se na našem forumu pojavila vprašanja v zvezi s pristopom Slo-Techa k omenjenemu kodeksu, bi na tem mestu želeli povedati tudi, da Slo-Tech k podpisu kodeksa ni bil povabljen, če bi bil, ne bi pristopil in tudi ne namerava spoštovati njegovih določil. Dosledno spoštovanje naših obstoječih pravil nam zadostuje že deset let in upamo, da bo pri tem tudi ostalo. Onemogočanje dostopa uporabnikov ob vsaki domnevni kršitvi 297. člena KZ-1 pa je popolnoma nesorazmeren ukrep, ki ne vodi nikamor.

Slovenska zakonodaja nam omogoča način delovanja, kjer se omogoča prosto objavo mnenj, protipravne vsebine pa se odstrani ob odkritju. Zato smo mnenja, da je samoiniciativo omejevanje dane svobode neumno in zelo hitro vodi v digitalni prepad.