Največje računalniške napake v zgodovini

Matej Huš

13. dec 2010 ob 09:31:04

Seznam najbolj spektakularnih računalniških napak v zgodovini se sicer pojavi večkrat, a nič ni narobe, če si ga pogledamo vsako leto in si osvežimo spomin. Nazadnje so to storili na PC Pro. Nekajkrat so šle stvari narobe zaradi računalniških hroščev, spet drugič zaradi človeškega faktorja, vsem pa je skupna velikanska cena odprave posledic.

Na kratko nanizajmo katastrofe, ki so jih opisali v svojem članku. V 80. letih preteklega stoletja so Američani sumili, da jim bodo Rusi skušali ukrasti programsko opremo za nadzor in uravnavanje pretoka skozi plinovode, zato so jim podtaknili pokvarjeno. KGB je iz kanadskega podjetja resnično presnel program, a Rusi niso ugotovili, da je imel vgrajeno časovno bombo, ki je po sprožitvi naključno odpirala in zapirala ventile ter zaganjala in izklapljale turbine in črpalke. Rezultat je bila eksplozija ruskega plinovoda, ki jo je bilo moč celo videti iz vesolja.

Intelov Pentium iz leta 1994, ki je imel nepravilno delujočo enoto za računanje s plavajočo vejico, je že del ljudske folklore. Čeprav je bila napaka zgolj za 0,006 odstotka, je bil Intel prisiljen (sprva so se obotavljali, češ da napaka ni kritična za večino uporabnikov, a je IBM zagrozil s prekinitvijo sodelovanja) zamenjati vse procesorje, ki jih je dobil vrnjene, kar je stalo pol milijarde dolarjev.

Leta 1999 je na Marsu na površje treščil Mars Climate Orbiter, ker podizvajalec Lockheed Martin ni upošteval pretvorbe iz anglosaških enot v enote SI. Zgrešili so faktor med funti in newtoni, ki znaša 4,45, zaradi česar je bila trajektorija leta ob vstopu v Marsovo atmosfero povsem napačna. Škode je bilo za 330 milijonov dolarjev.

Leta 2003 je 50 milijonov Američanov izgubilo električno energijo, ker je hrošč v Unixovem sistemu XA/21 podjetja General Electric povzročil težave v nadzori sobi. Zaposleni niso bili obveščeni o manjših dogodkih na omrežju, ki niso bili pravočasno razrešeni, zato so se namnožili in odebelili kakor snežena kepa ter s kaskadnim efektom povzročili izpad 256 elektrarn.

Rusi so leta 1983 sestavili sistem Oko, ki je bil namenjen obveščanju o priletnih medcelinskih balističnih raketah. Nekega dne so bili Sonce in sateliti poravnani tako, da je sistem odbito svetlobo s satelitov zamenjal za prihajajoče raketne konice in poslal opozorilo, da se Rusiji bliža pet izstrelkov. Stanislav Petrov je takrat po občutku ocenil, da ne gre za pravi napad in preprečil tretjo svetovno vojno.

Štiri leta pred tem so Američani panično opazovali, kaj se dogaja, ko so njihovi sistemi zaznavali obsežen vseuničujoč jedrski napad iz Rusije. Kasneje so ugotovili, da so pomotoma naložili kaseto z vadbenim programom.

Omenimo še slavni Windows Genuine Advantage, s katerim je Microsoft na tisoče legalnih uporabnikov obtožil, da piratizirajo Windows, in letošnji fiasko pri Volvu. Želeli so demonstrirati samodejno zaviranje avtomobila, ki zazna oviro na poti, a so ga učinkovito zaleteli v zadek tovornjaka. Ko so v drugo poizkusili demonstrirati še nov sistem za izogibanje pešcem, so prav tako učinkovito povozili lutke, ki bi naj bile pešci. Največjo izgubo pa smo pridelali Evropejci pri izdelavi Airbusa A380, ko so Francozi risali v programu CATIA 5, Nemci pa v verziji 4. Rezultata nista bila niti po naključju kompatibilna, tako da so pridelali dve leti zamude in pet milijard evrov izgube.