Potek operacije Povračilo

Matej Huš

10. dec 2010 ob 00:29:16

Tik pred objavo ameriških depeš je bila stran WikiLeaks nedostopna zaradi koordiniranega napada DoS. Odgovornost za napad je takrat prevzel haktivist th3j35t3r, ki je razloge za svoje početje pojasnil na Twitterju. Stran so kmalu za tem poizkusili sabotirati tudi uradni kanali na raznih frontah, med drugim z ukinitvijo gostovanja pri Amazonu, zaprtju računa pri Paypalu, zaprtju bančnih računov v Švici in podobno, kar je sprožilo srd spletne skupnosti. Skupina, ki sicer svoje napade koordinira tako, da z njimi nagaja velikim založnikom in cehovskim organizacijam, je zagnala operacijo Povračilo (Operation Payback), s katero so se napadli strani institucij, ki so vpletene v onemogočanje WikiLeaksa. Zgledno kronologijo dogodkov vodijo na PandaLabsu.

Prvi napad je prizadel PayPal, ker je ta ukinil račun WikiLeaksu, in sicer so napadli stran z njihovim blogom. Ta je bil 4. in 5. decembra zgolj sporadično dostopen. Stanje se je nato normaliziralo, dan pozneje pa so znova udarili po PayPalu in še postfinance.ch, ki je bila nedostopna več kot dvanajst ur, kar je resno načelo živce strank.

Naslednji dan, to je 7. decembra, so napad preusmerili na strani švedskega tožilstva zaradi vložitve obtožnice zoper Assangea zaradi spolnega napada. Stran je padla v trenutku in je bila nedostopna pet ur, dokler niso preusmerili svoje pozornosti na EveryDNS.com. Ta je namreč ukinil domeno WikiLeaksa. Napad je trajal dobro uro.

Kasneje so napadli še strani ameriškega senatorja Josepha Liebermana. Ta napad je očitno hudo ujezil ameriške patriote, saj so se protinapadi, ki so bili aktivni ves čas, močno okrepili. Stran Operation:Payback je bila občasno nedostopna. Senatorjeva stran je bila nedostopna osem minut, nato pa so vnovič napadli strani švicarske Poštne banke, ki je skupno nabrala že več kot 26 ur nedosegljivosti. Istega dne so napadli še strani Advbyra, odvetniške pisarne deklet, ki naj bi ju Assange napadel, in Sarah Palin za besede, da je Assange terorist.

V sredo, 8. decembra, so se napadi preusmerili na MasterCard in Viso, ki sta bili nedostopni več kot pol dneva, in nazaj na PayPal. Ob tem ves čas potekajo tudi protinapadi na stran Operation:Payback, ki sicer gostuje v Rusiji, a je bila skupno nedosegljiva približno osem ur. Napadi še trajajo, dogajanje pa lahko spremljate na Pandinem blogu.