Najbolj lačni podatkov uporabniki Androida

Primož Resman

9. dec 2010 ob 07:27:58

Podjetje Arieso, ki se ukvarja z nadzorom in optimizacijo raznih omrežij, je razkrilo rezultate svoje raziskave, v kateri so preverili, kateri mobilni telefoni so odgovorni za največji prenos podatkov. Kot osnovo so vzeli nekoliko starejši iPhone 3G, ostale operacijske sisteme oz. posamezne mobilnike pa primerjali z njim. Količina prenesenih podatkov se je z dvema generacijama v primeru iPhone 4 dvignila znatno, saj uporabniki Applovega najnovejšega izdelka podatkovne klice izvajajo 44 % pogosteje, obenem pa na mobilnik prenesejo za 41 % več podatkov.

A vseeno so nesporni zmagovalci uporabniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so močno prekašali celo uporabnike iPhone 4. Mobilniki z Androidom so v primerjavi z iPhone 3G so za kar 130 % povišali količino podatkovnih klicev, obenem pa mnogo bolj obremenili omrežje, prav tako za 130 % pri količini prenosov z mobilnega telefona v svet, a je dvig mnogo manjši s 40 % pri prenosu podatkov na mobilni telefon. Med Android mobilniki glede na raziskavo izstopata predvsem HTC Desire in Samsung Galaxy, ena izmed zmogljivejših modelov v celotni ponudbi.

Žal niso razkrili kako se obnesejo uporabniki konkurenčnih platform, a verjetno so v podatkovnem pogledu mnogo bolj prizanesljivi do svojih mobilnih operaterjev. Pomembno je omeniti še, da v primerjavi z ostalimi uporabniki mobilnih omrežij podatkov lačni uporabniki najzmogljivejših pametnih mobilnih telefonov zdrsnejo v povprečje, ko naredimo primerjavo v količini opravljenih običajnih glasovnih klicev.