Pametni mobilniki prevzemajo svet

Primož Resman

14. jul 2011 ob 09:02:39

Število lastnikov pametnih mobilnih telefonov v primerjavi z deležem uporabnikov, ki si lastijo manj zmogljive, neumne mobilne telefone, narašča. To potrjuje več kazalcev, tako tistih iz prodaje kot tudi rezultati anket in število prikazanih oglasov. Na strani prodaje imamo poročilo z Otoka, kjer ocenjujejo, da bo v roku enega leta pametne mobilne telefone uporabljala že polovica uporabnikov mobilnih omrežij. Tukaj dominira predvsem Android, ki je odskočna deska iz sveta manj pametnih v svet pametnih mobilnih telefonov za skoraj tri četrtine vseh kupcev telefonov z Googlovim operacijskim sistemom. Manj kot dva odstotka teh kupcev je po drugi strani zamenjalo platformo z Applovega iOS-a. Sicer podobno rast Androida opažajo tudi v Španiji, kjer pa raste tudi delež uporabnikov RIM-ovega Blackberryja in iOS-a, predvsem na račun Nokiinega Symbiana.

Na drugi strani Atlantika po raziskavi comScore zdaj že vsak tretji uporabnik mobilnih omrežij uporablja pametni mobilni telefon. Izmed teh uporabnikov jih največ ponovno prisega na Android, v letošnjem maju prek 38 % (v primerjavi s 33 % v letošnjem februarju), sledijo pa Apple (26,6 oz. 25,25 %), RIM (24,7 oz. 28,9 %), Microsoft (5,8 oz. 7,7 %) in Palm (2,4 oz. 2,8 %). Zanimive rezultate so pripravili pri podjetju Pew, kjer so ugotovili, da si 87 % od 2.277 anketiranih Američanov lasti mobilni telefon, 35 % anketirancev pa ima pametni mobilni telefon (to pomeni 42 % uporabnikov mobilnih telefonov iz kroga anketirancev). Povprašali so jih tudi o navadah uporabe svojih aparatov ter dobili nekaj presenetljivih ugotovitev.

87 % uporabnikov pametnih mobilnih telefonov vsaj občasno izkorišča možnost povezljivosti z internetom, pa naj bo to prek mobilnega omrežja ali pa prek omrežja WiFi. Ta odstotek pade na 68 %, ko se je anketirance povprašalo, če se na splet s svojim mobilnikom povezujejo dnevno. 25 % uporabnikov pametnih mobilnih telefonov pa le-te uporablja kot glavni dostop do spleta, kamor spadajo predvsem pripadniki ne-belih ras oz. etničnih skupin, mlajši od 30, ter uporabniki pametnih mobilnikov z nižjimi prihodki in nižjimi stopnjami izobrazbe. Sicer je raziskava potrdila prevlado Androida pred iPhonom in Blackberryji. Slednja sta očitno bolj popularna med premožnejšim prebivalstvom ter med diplomiranci fakultet, medtem ko je Android popularen predvsem pri mlajši publiki ter pri črnski rasi. Podrobnejši rezultati po rasah oz. etničnih skupinah, stopnji izobrazbe, spolu, starosti, prihodkih, itd. se seveda nahajajo v celotni raziskavi (dokument PDF).

Za konec lahko povemo še, da rast uporabe pametnih mobilnih telefonov potrjujejo tudi oglaševalci. Podjetje InMobi je v ZDA v drugem letošnjem četrtletju 78 % oglasov serviralo na pametne mobilne telefone, medtem ko je ta delež v prvem letošnjem četrtletju znašal 67 %. Sicer je bil porast v številu serviranih oglasov pri pametnih mobilnih telefonih 64 %, v celotnem mobilnem svetu ZDA pa 40 %. Do konca leta pričakujejo, da bo delež prikazanih oglasov na pametnih mobilnikih znašal okrog 90 %, s polovico le-teh znotraj aplikacij samih. Rezultati sicer verjetno niso pretirano reprezentativni, saj je npr. delež iOSa v drugem četrtletju v primerjavi s prvim narasel za kar 6 odstotnih točk na 29 % (zraven je vštet še iPod Touch), Android pa jih je nekaj izgubil, kar je v nasprotju z drugimi kazalci trga.