V miših obrnili proces staranja

Matej Huš

30. nov 2010 ob 00:06:16

Telomeraza je encim, ki na 3'-konce DNK dodaja ponovitve baznih parov TTAGGG. Ti tvorijo tako imenovane telomere, to so nekodirajoči deli DNK na koncu vsakega kromosoma, ki ščitijo verigo DNK pred poškodbami. Hkrati omogočajo, da proces podvajanja ne škoduje celici, saj se zadnjih 100-200 nukleotidov ne more podvojiti, a jih telomeraza pripne na podvojeno DNK naknadno. Krajšanje telomer je ena izmed posledic staranja in telomeraza je kot encim, ki temu procesu nasprotuje, mnogokrat omenjana in temeljito preiskovana kot potencialni eliksir mladosti. Raziskovalci s Harvarda v novi številki revije Nature poročajo v članku Telomerase reactivation reverses tissue degeneration in aged telomerase-deficient mice, da so uspeli pomladiti ostarele laboratorijske miške.

Vodja raziskovalne skupine Ronald DePinho poudarja, da niso ustavili ali zgolj upočasnili staranja, marveč so bili priče resnični obrnitvi procesa, česar niso pričakovali. Uporabili so miške, ki so imele onemogočen encim telomeraza. Pripravili so genetsko spremenjene miške, ki so imele gen za telomerazo utišan na poseben način. Zaradi tega so se starale hitreje, bile so zelo slabo plodne, trpele so za osteoporozo, diabetesom in degeneracijo živčevja. Ko so tem betežnim miškam z dodatkom 4-hidroksitamoksifena reaktivirali telomeraze, so se te v enem mesecu terapije neverjetno popravile, postale so bolj plodne, obnovile so se vranica, jetra in črevesje, obnavljati so se jim začeli celo nevroni.

Lynne Cox z Univerze Oxford pravi, da gre za izjemno pomembno študijo, ki ponuja dokaz, da je zdravljenje z obnovitvijo telomerazne aktivnosti v odraslih osebkih z že izraženimi starostnimi boleznimi lahko pomladi in obnovi tkiva. Pot do uporabe je seveda še zelo dolga, saj se je igrati s telomerazami zelo nevarno. Primeri, ko se človeške telomere sploh ne krajšajo, so namreč zelo dobro poznani pod imenom rak. Prav tako so bile že opravljene mnoge študije, ki so pokazale, da hiperaktivnost telomeraz v miškah ne podaljšuje življenja, saj umrejo od tumorjev.