Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

Matej Huš

27. nov 2010 ob 07:27:57

Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še komunikacijski satelit Intelsat 17, ki bo zamenjal Intelsat 702

Satelit bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 10 Mbps, ki bo spričo sistema Tooway dvosmerna. Konkurenco bo dobil že 20. decembra, ko bo z rusko raketo Proton izstreljen Eutelsatov KA-Sat, ki ga je prav tako gradil Astrium.