Evropski parlament potrdil resolucijo o sporazumu ACTA

Matej Huš

25. nov 2010 ob 06:38:23

O sporazumu ACTA smo že obširno poročali, tudi o enajstih krogih usklajevanj med državami, ki jih je moral prestati za dosego konsenza. Včeraj je sporazum, ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo, preskočil pomembno oviro, saj je predlog skupne resolucije potrdil Evropski parlament. Za je glasovalo 331 poslancev, medtem ko jih je bilo proti 294. Vzdržalo se jih je 11.

To pomeni, da lahko Evropska komisija sporazum sprejme na srečanju vseh podpisnic v Sydneyju, ki bo od 30. novembra do 3. decembra letos. Pred potrditvijo pa je Evropski parlament od Komisije vseeno zahteval nekaj zagotovil, da ACTA ne bo vplival na obstoječe svoboščine v Evropski uniji. Sprejeta oblika je skladna z evropsko zakonodajo, tako da spremembe ne bodo potrebne. Da ACTA stopi v veljavo, jo morata seveda po podpisu Evropske komisije potrditi Evropski parlament in vsaka država posebej.

Poglejmo še, kako so glasovali slovenski evropski poslanci. Za so glasovali Tanja Fajon (SD, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov), Jelko Kacin (LDS, Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo), Zoran Thaler (SD, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov) in Ivo Vajgl (Zares, Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo), medtem ko sta bila proti Milan Zver (SDS, Evropska ljudska stranka) in Romana Jordan Cizej (SDS, Evropska ljudska stranka). Alojz Peterle (NSi, Evropska ljudska stranka) ni glasoval.