Google Street View dodal posnetke Nemčije

Matej Huš

20. nov 2010 ob 10:14:09

Po večmesečni vroči debati o dostopnosti posnetkov storitve Google Street View v Nemčiji in vplivu na zasebnost je Google ta teden dodal posnetke Nemčije. Za zdaj so poslikali 20 večjih mest (Berlin, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Köln, Dortmund, Dresden, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt na Majni, Hamburg, Hannover, Leipzig, Mannheim, München, Nürnberg, Stuttgart in Wuppertal) in njihove ulice priobčili na splet.

Zanimivo je, da Nemci niso bili tako navdušeni nad storitvijo kot v drugih državah. Ankete so kazale, da jih kar polovica nasprotuje Street Viewu, kar 244 tisoč ljudi pa jih je zahtevalo, da njihove domove na posnetkih zameglijo. Google sicer pravi, da to predstavlja le tri odstotke hiš, a številka je visoka. Posnetki so tako zelo luknjičavi. Kjerkoli je vsaj en stanovalec zahteval anonimnost, je Google zabrisal celotno stavbo.

Kaj pa pri nas? Google se je že zanimal za Slovenijo, a na koncu iz vsega skupaj ni bilo nič. Podjetje, ki bi z Googlom sodelovalo pri zbiranju in obdelavi podatkov, je za mnenje zaprosilo pisarno informacijskega pooblaščenca. Ta je v neobvezujočem mnenju zapisal, da bi s tem nastala zbirka osebnih podatkov, za katero ni pravne podlage. Edina rešitev bi bila takojšnja anonimizacija posnetkov po nastanku, preden bi jih kopirali, posredovali, izvažali ali drugače obdelovali. Google je zbirko želel anonimizrati v tujini, česar informacijski pooblaščenec ne bi dovolil.