Gingerbread bo Android 2.3

Primož Resman

9. nov 2010 ob 06:16:28

Alvaro Fuentes Vasquez, eden izmed vodilnih pri Open Headset Alliance, združenju podjetij, ki skrbijo za razvoj Androida, je na svojem twitter računu objavil, da bo prihodnja večja različica Androida označena z novim kodnim imenom, težko pričakovanim Gingerbreadom. S tem ni več dvoma, ali bo Android 2.3 le servisni paket za različico 2.2 (FroYo), razrešeno pa je še vprašanje, kakšno kodno ime bo nosila različica 3.0, ki se jo je do sedaj večinoma povezovalo prav z Gingerbreadom (najverjetneje bo to Honeycomb).

Gingerbread bo tako že v kratkem na voljo za namestitev na mobilne telefone, a bodo za nadgradnjo prek zraka morali poskrbeti sami proizvajalci svojih mobilnikov. Med prvimi bodo popravek jasno dobili lastniki Googlovih Nexus One, sprva sicer v razvijalski različici, ki so jo predstavili po ukinitvi običajne različice Nexus One. Lastniki teh mobilnikov nadgradnjo lahko pričakujejo že v nekaj dneh. Za nabor novih funkcionalnosti bomo morali počakati do uradne najave, saj se je za Gingerbread pričakovalo popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik, poleg podpore WebM in izboljšanega označevanja ter kopiranja besedila.

Ključen podatek tukaj je, da proizvajalci tabličnih računalnikov z Androidom čakajo enega izmed prihodnjih izidov (večinoma je tukaj omenjen prav Honeycomb), ki bo s seboj prinesel večjim zaslonom prijaznejši vmesnik. Ker naj bi se izid tega zgodil v decembru oz. začetku prihodnjega leta, je popolnoma smiselno sklepanje, da čakajo Honeycomb, ki bo dejansko prinesel prenovljen vmesnik, medtem ko bo Gingerbread mnogo bolj podoben trenutnemu Androidu.

Maskota je pred Googlovimi pisarnami že dobra dva tedna.