Poročilo z Googlove Honeycomb prireditve

Primož Resman

3. feb 2011 ob 08:19:54

Na včerajšnji predstavitvi je Google še uradno pokazal najnovejšo izdajo Androida, 3.0 oz. Honeycomb. S tem so odprli vrata prihajajočim napravam, obenem pa pokazali še nekaj zadnjih neznank v povezavi z operacijskim sistemom. Vemo že, da bodo widgeti zdaj mnogo bolj interaktivni, bogati z informacijami, vemo, da stare aplikacije v Honeycombu delujejo brez težav, videli smo že akcijsko in statusno vrstico, itd. Danes so pokazali še obvestila, ki se pokažejo v statusni vrstici, a so ta spet mnogo bolj bogata, kot prej. To seveda omogoča večja ločljivost zaslona, na katerem ta opozorila zavzamejo manj prostora. Obenem je npr. mogoče upravljanje z glasbo, saj se kontrole v obliki opozorila pokažejo ob pritisku na ikono predvajalnika v statusni vrstici.

Mnogo bolj pomembna je najava sprememb pri Android Marketu. Ta je končno dobil spletno različico, dosegljivo na naslovu http://market.android.com. Končno bo npr. mogoče kar na računalniku poiskati aplikacijo, jo v primeru podpore kupiti (v Sloveniji uradno torej ne) in jo namestiti na telefon. Namestitev bo potekala enostavno, na računalniku potrdite namestitev, že praktično naslednji trenutek pa se na mobilnem telefonu prikaže opozorilo o prenosu in namestitvi aplikacije. Poleg aplikacije se nahaja še koda QR, ki omogoča skeniranje povezave z mobilnim telefonom, kar zažene nativni Android Market. Povezave so popolnoma enake tako na mobilnih telefonih kot na računalnikih z izjemo aplikacije, ki se zažene na vsakem izmed njiju (brskalnik na računalniku, Android Market na mobilne telefonu oz. tablici).

Prihajajo še nakupi znotraj samih aplikacij. Disney je dostop do API-ja za nakupe dobil pred le petimi dnevi, a so na prireditvi že predstavili Tap Tap 4 za Android, ki omogoča nakup dodatnih skladb. Javnosti bo Google API odprl v prihodnjih nekaj mesecih. Ker gre seveda za plačevanje tudi to verjetno v Sloveniji ne bo delovalo.