Nov Android bo 5.0

Primož Resman

15. okt 2014 ob 11:31:23

Na Androidovem YouTube kanalu je bil objavljen video, v katerem razvijalci dražijo vse navdušence nad Androidom. Videoposnetek z naslovom Sweet kaže več slaščic (v oprave le-teh oblečene ljudi) skupaj z imeni. Vse slaščice se jasno začnejo s črko L, Lemon Meringue Pie (najbolj pogosto omenjano kodno ime za Android L), Lava Cake, Lady Finge, Lemon Drop, medtem ko je kasneje v posnetku mogoče videti še pogosto omenjan Licorice ter Oreo (vedno je prisoten nekdo, ki izstopa).

Kamera se nato premakne na vrata, na katerih piše 5.0, kar jasno namiguje na številko različice Android L, pod njo pa prosijo za tišino, ker potekajo avdicije, gre torej za izbiranje kodnega imena. Kamera nato pokaže gospoda v opravi Lady Fingers ob mizi z želejevimi bonboni, ingverjevimi piškoti, sladolednimi sendviči in drugimi slaščicami, ki so jih razvijalci Androida uporabili za kodno ime. Čez gospoda piše There can only be one L. (Lahko je samo en L.), kar bi lahko pomenilo, da bo kodno ime prav Lady Finger.

Da bo Android L poznan tudi kot Android 5.0 pravzaprav ni presenečenje, saj je Google že začel z nadgradnjo nekaterih svojih aplikacij, nekateri srečneži so že prejeli nadgradnjo za Play Store, ki je na voljo v različici 5.0.31. Določene Googlove aplikacije jasno po različici sovpadajo z različico operacijskega sistema, ki je ob izidu na voljo (oz. bo na voljo v nekaj dneh). Najnovejše napovedi o izidu nove izdaje Androida in para novih Nexusov, 6 in 9, govorijo, da bomo še danes dobili le prispevek na uradnem blogu ter morda možnost prenosa za prve podprte naprave (Nexus 5, Nexus 7). Omenimo še, da je zgodaj včeraj Googlu pobegnila trojica novih oglasov, ki poudarjajo enakost operacijskega sistema med različnimi napravami s sloganom Be together. Not the same. (Bodite skupaj. Bodite različni.), kjer je v eni izmed njih jasen namig na velikost Nexus 6.