Potrjena partenogeneza pri navadnem udavu

Matej Huš

4. nov 2010 ob 10:11:50

Plazilci se navadno razmnožujejo spolno, a so že dokumentirani primeri vrst, ki se razmnožujejo tudi s partenogenezo. Gre za vrsto nespolnega razmnoževanja, kjer jajčece začne rasti in se razvijati brez oploditve. Naravno se dogaja v nevretenčarjih, precej redkeje pa v vretenčarjih, čeprav so znani izjemni primeri plazilcev, rib in celo ptic. Umetno jo je moč vsiliti tudi nekaterim drugim vrstam.

Biologi z North Carolina State University so te dni v Biology Letters objavili članek Evidence for viable, non-clonal but fatherless Boa constrictors, v katerem so predstavili primer partenogeneze pri navadnem udavu (Boa constrictor).

Kot ugotavlja avtor članka Warren Booth, se lahko samice navadnega udava razmnožujejo spolno ali nespolno, odvisno od prisotnosti primernih samcev. Presenetilo jih je tudi dejstvo, da so imeli potomci po partenogenezi spolna kromosoma WW. V sistemu ZW so bili pri plazilcih doslej znani le posamezniki z genotipom ZW (samice) ali ZZ (samci), medtem ko so bile samice z gentoipom WW doslej omejene le na ribe in dvoživke. Še bolj zanimivo je, da je imela samica udava na voljo tudi samce, a se je odločila za nespolno razmnoževanje, čeprav se je v preteklosti ta ista samica že razmnoževala tudi spolno.