Odkrita četrta vrsta nevtrinov?

Matej Huš

3. nov 2010 ob 08:23:09

Po standardnem modelu obstojijo nevtrini v treh okusih (elektronski, muonski in tauonski), a eksperimenti iz Fermilaba kažejo, da bi utegnila resnično obstajati tudi četrta vrsta nevtrinov. Doslej je bolj ali manj sprejeto dejstvo, da lahko te tri vrste nevtrinov oscilirajo in se medsebojno pretvarjajo, in prav te vrste oscilacij je meril eksperiment MiniBooNE (Mini Booster Neutrino Experiment). Znanstvenike pa je presenetilo odkritje, da je bilo oscilacij preveč.

Zaslužni profesor Byron Roe, ki je tudi soavtor članka v Physical Review Letters o tej temi, pojasnjuje, da lahko dobljene rezultate osmislimo na dva načina. Bodisi obstojijo nove vrste nevtrinov, ki jih standardni model ne upošteva, bodisi med njimi delujejo neke druge sile. Najenostavnejša razlaga trdi, da gre razlike eksperimenta od teorije pripisati novim delcem, tako imenovanim sterilnim nevtrinom, na katere šibka sila ne deluje.

William Louis iz Los Alamos National Laboratoryja dodaja, da bi ti sterilni nevtrini mogli pojasniti ustroj in sestavo vesolja, če bi njihov obstoj resnično potrdili. Med drugim bi dali tudi odgovor na vprašanje, zakaj je vesolje sestavljeno iz materije in ne antimaterije.